Ki gondolt volna arra, hogy miért jó a halkapszula? Ez viszonylag egyszerű. Vegyük példának az eszkimókat, akik ugye a sarkvidéken élnek. Ők többnyire halat esznke, mert ott abból van a legtöbb, és ugye tudjuk, hogy a halban sok az omega 3 zsírsavat tartalmaz, ők ezért nem betegek soha. Mi viszont nem tudunk enni halat, mert nincs honnan kihalászni, ezért nem is tudunk annyi omega 3 zsírsavat a szervezetünkbe juttatni. Na ezért vagyunk betegesebbek.
De mi az az omega 3 zsírsav? Ezek a zsírsavak végülis mindig jelen voltak az emberiség táplálkozásában, életében, de csak az utóbbi évtizedekben jöttek rá a tudósok, hogy milyen fontos a szervezet működésében és fenntartásában. A zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és halakban. A halak is a növényeken, a fitoplanktonon keresztül jutnak omega 3 zsírsavhoz.
Az omega 3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal kell felvenni.
Az omega 3 zsírsav a cukorbetegeknek a koleszterinszintjét csökkenti, illetve a hiperaktív gyerekeknek szokták ajánlani. Én ezt hallottam.
Írta: Éliás Dorottya |