Az emésztőrendszer arra szolgál, hogy táplálékunkat a legkisebb részekre bontsa, hogy testsejtjeink hasznosíthassák azokat. Ezen felül megtisztítja a káros anyagoktól, melyeket testünknek nem szabad megemésztenie. A kiegyensúlyozott táplálkozás proteinekből (főleg a hús és a hal tartalmazza) tejtermékekből, zöldségekből és gyümölcsökből áll, segíti az emésztést és testünknek az összes energiát szolgáltatja, melyre szüksége van.
Hosszadalmas folyamat
Minden a rágással kezdődik: az ételt feldaraboljuk és nyállal keveredik. Az ebben található enzimek (kémiai anyagok) átalakítják az ételben lévő cukrot keményítővé. Ezután lenyeljük az étel a nyelőcsőbe. Ennek a csatornának a belső falai hullámozva összehúzódnak és a pürét a gyomorba tolják. Ott a keserű gyomorsavval keveredik. Ez megöli a baktériumokat és elkezdődik a proteinek és zsírok emésztése. Ezután a vékonybél következik: az elülső oldalon, a gyomorbélben, a májból és a nyálkamirigyből származó váladék felbontja a korábban megemésztett pürét kis részekre (molekulákra). Ezután a vér elszállítja a testsejtekbe és ott leadja őket. A meg nem emésztett táplálékdarabok, ballasztanyagok és víz, a vastagbélben vándorolnak, mely vakbélből és végbélből áll. A vastagbél kivonja a püréből a maradék vizet és leadja a vének. A végbélen keresztül jut el a kemény maradék a végbélnyílásba- mely ürülékként kilöki.
A fogak
Kb.6 hónaposan jönnek ki a gyerek első fogai. Az összesen 20 tejfog csak átmeneti fogsor. Ezeket a 32 maradandó fog váltja fel. A fogsor készíti elő az emésztési folyamatot-, rágja és darabolja az ételt.
Fogszuvasodás
A fogakat baktériumok támadják meg, amelyek az ételmaradékokban képződnek. A fogorvos eltávolítja a fog beteg részét és egy mesterséges töméssel helyettesíti azt. Hogy elkerüljük a fogszuvasodást, minden étkezés után fogkrémmel meg kell sikálnunk a fogakat és nem szabad sok édességet ennünk.
1. A baktériumok sava bomlasztja a fogzománcot!
2. Ha a fogzománcot megtámadj, a sav eljut a dentinbe.
3. Ha a szuvasodás eléri a fogideget, fogfájás keletkezik.
4. Ha a baktériumok elérik a fog belsejét, begyullad a foggyökér.
Az emésztőszervek
A máj: Ez egy nagy, vörösesbarna színű szerv a gyomortájon található és több funkciót is ellát: epesavat, koleszterint és fehérjét termel. Ezenkívül tárol még glukózt, vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket, tehát kémiai anyagok – mint vas, réz és cink – legkisebb mennyiségét. Végezetül a máj tisztítja vért a méreganyagoktól. Az epehólyag a máj alatt található. Tárolja a keserűsavat, mely a zsírok emésztéséhez szükséges.
A hasnyálmirigy: Ez a mirigy azokat az enzimeket különíti el, melyek részt vesznek az emésztésben (hasnyálmirigy váladék). Ezen kívül inzulint állít elő, egy hormont, mely a vércukorszintet szabályozza. Ha itt túl kevés inzulin képződik, az ember megbetegszik diabétesszel (cukorbetegség). Ekkor gyakran naponta többször inzulint kell befecskendezni, hogy a hiány kiegyenlítődjön.
Gyomor: Ez az elasztikus zacskó ,,J” alakot formál és a nyelőcső, valamint a vékonybél között található. A belső falon lévő gyomornyálkahártya számtalan mirigyet tartalmaz, melyet naponta kb. 3 liter gyomorsavat állítanak elő. Míg a folyadék gyorsan keresztülfut a gyomron, a szilárd élelem 2-4 óráig marad ott.
A vékonybél: Három szakaszból áll: a gyomorbélből, az éhbélből és a csípőbélből. Összesen 6, 5 méter hosszú. A pép legfeljebb 4 órát marad ebben a szervben.
A vastagbél (kolon): A vakbéllel kezdődik és a végbéllel végződik. A meg nem emésztett táplálékrészek 10 órától több napig maradhatnak a vastagbélben, mielőtt a végbélen és a végbélnyíláson át távoznak.
Írta: Fekete Kamilla |