Az ételek rendszerint öt alapvető tápanyagból épülnek fel: fehérjéből, szénhidrátból, zsírból, vitaminból, és ásványi anyagokból.Különböző ételeket kell fogyasztanunk és sok vizet kell innunk ahhoz, hogy étrendünk az összes tápanyagot tartalmazza.
Fehérje:
A fehérjék építik és erősítik szervezetünket. A hús, a hal, a tej, a hüvelyesek és a gabonafélék magas fehérjetartalmú élelmiszerek.
Szénhidrát:
A szénhidrát energiával látja el a testet. Magas szénhidráttartalmú a burgonya, a kenyér, a rizs és a cukor.
Zsír:
A zsírok kétszer annyi energiát biztosítanak, mint a szénhidrátok. Testünkben elraktározhatjuk a zsírt, hogy későbbiekben felhasználjuk. Kerülnünk kell azonban a túlzott zsírfogyasztást, mert elhízást és szívbetegséget okozhat.
Vitamin
A vitaminok kis mennyiségben elősegítik a szervezet működését. A C-vitamin példásul gyorsítja a sebek begyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekbe, a májban és a halban sok a vitamin.
Ásványi anyagok:
A testrészeinknek és szerveinknek különböző ásványis anyagokra van szükségük. A kalcium a fogakat és a csontokat erősíti, a vas pedig elősegíti, hogy a vér oxigénnel lássa el a testet,. A tojásban, májban, halban és a tejben sok az ásványi anyag.
Víz
Testünk közel két harmadát víz alkotja. Körülbelül két liter vizet kell innunk naponta. Egy litert ital, egy litert pedig ételek formájában veszünk magunkhoz
Írta: Éliás Dorottya |